Huis verkopen? In 5 stappen je huis optimaal inrichten voor verkoop

Je gaat je huis verkopen dan wil je je huis zo aantrekkelijk mogelijk presenteren voor potentiële kopers. Omdat je op die manier sneller en voor een betere prijs je huis verkoopt. In dit artikel geef ik je de 5 stappen die nodig zijn iedere ruimte in je huis optimaal in te richten voor de verkoop.

Stap 1: Bepaal de functie(s) van de ruimte

Een ruimte krijgt pas waarde als kopers zien wat ze ermee kunnen. Daarom is het zo belangrijk dat je laat zien wat de functie van een ruimte is. Houd ook goed de doelgroep van je huis in je achterhoofd. Waar zijn die naar op zoek? Wat zijn hun behoeftes, hun levensstijl? Bekijk of alle ruimtes in je huis de juiste functie uitbeelden.

 

Stap 2: Bepaal welke meubels je nodig hebt

Heb je ongebruikte of lege kamers? Of is jouw huis nu ingericht speciaal voor jouw gebruik en wijkt die af van de doelgroep? Ga dan bepalen welke meubels er nodig zijn om de nieuwe functie uit te beelden. Je wilt het ideale plaatje scheppen. Het plaatje waar de toekomstige bewoners zich in zien wonen. Daarmee verleid je ze!

 

Om een voorbeeld te noemen. Je hebt nog een extra kamertje dat nu dienstdoet als ‘strijkkamertje’. Is jouw doelgroep een groot gezin? Dan zou dat kamertje veel meer waarde hebben als je laat zien dat die ook geschikt is als kinderslaapkamer. Qua meubels kun je denken aan een (kinder)bed, een bureautje en/of een kledingkast. Minder meubels zijn ook goed, als je in ieder geval maar laat zien dat er een bed in past!

 

Stap 3: Check de loop in de ruimte

Vervolgens bepaal je wat een logische routing in de ruimte is. Houd rekening met openslaande deuren. Met ramen waar kijkers naar toe willen lopen om het uitzicht te bekijken. En zorg ook dat je nergens tegenaan botst wanneer je de ruimte in stapt.

 

Stap 4: Positioneer de meubels

Nu kun je de meubels in de ruimte plaatsen. Als je in de kinderkamer naast een bed ook nog een bureautje wilt zetten, zorg er dan voor dat er tussen de verschillende functies (slapen en studeren) voldoende ruimte is. Het is slim om ‘eilandjes’ te maken van de verschillende functiegroepen. Dat geeft kijkers overzicht en zorgt voor rust in een ruimte.

 

Liever 1 duidelijke functie dan allerlei functies dicht op elkaar. Dat kan verwarring oproepen. De ruimte wordt er onrustig van en lijkt bovendien kleiner.

 

Stap 5: afstylen van de ruimte

Last but not least… is het nu de kunst om de kamer af te stylen op een manier die potentiële kopers aanspreekt. Verplaatst je wederom in de doelgroep die jouw huis wilt gaan kopen. Zijn het jonge mensen die houden van modern en strak of zijn het senioren die meer van een klassieke stijl houden? Met (nieuwe) woonaccessoires frisje een ruimte snel op.

 

Mijn laatste tip wat betreft kleur. Let op dat je het niet te schreeuwerig maakt. Kies voor safe en houd het bij 1 accentkleur. Gebruik kleuren die passen bij de vloer en wanden, dat scheelt meteen een heleboel leg- en schilderwerk ;-). Ga je je huis verkopen, zorg dat je goed voorbereid bent en dat je huis er tip top uitziet.

Liesbeth Oldeman
Liesbeth Oldeman

ir. Liesbeth Oldeman is expert in woningpresentaties en Keurmerkstylist Vastgoed. Met haar bedrijf LO studio helpt zij huiseigenaren en makelaars met verkoopstyling en woningfotografie.

Daarnaast is zij docent bij de Vastgoedstyling Opleiding waar zij startende en ervaren verkoopstylisten opleidt tot specialisten in woningpresentatie.

Artikelen: 20