De grootste valkuil bij zelf je huis verkopen

Nederland is het land van de doe-het-zelvers. Bouwmarkten blijven groeien, tv-programma’s zoals ’House Rules’ zijn populair. Hoe komt het toch dat wij Nederlanders zo graag zelf aan de slag gaan in plaats van een expert in te huren? 

 

Deels zal dat een financiële overweging zijn. Zelf-doen is goedkoper dan een specialist inhuren. Maar zelf-doen kan ook heel bevredigend zijn. Zo heb ik laatst samen met mijn jongste zoon een medaillebord getimmerd van hout dat in en rondom ons huis slingerde. Van niets iets maken. Mijn jongste zoon zei het heel treffend “Mama, zelf doen is veel leuker dan kopen”.

 

Internet heeft de huizenmarkt transparant gemaakt.

Je kunt nu zelf je droomhuis zoeken, overal in Nederland. Maar ook kun je zelf, in samenwerking met je makelaar, via internet je huis aan een miljoenenpubliek presenteren.

 

Waarom zou je zelf je huis verkopen?

Dat is een kwestie van tijd, geld en keuzevrijheid. Hoeveel tijd heb je om je huis verkoopbaar te maken en bezichtigingen te verzorgen? Hoeveel geld wil en kun je in de verkoop investeren? Vind je het leuk om zelf je huis te verkopen? Wil je zelf bepalen wat je wel en niet doet in het hele verkoopproces?

 

Als je er voor kiest om zelf aan de slag gaat met de verkoop van je huis is het belangrijk om te bepalen waar je goed in bent en hoeveel tijd je beschikbaar hebt. Ik spreek regelmatig verkopers die het plezierig vinden zelf kijkers in hun woning rond te leiden. Anderen die het een uitdaging vinden om zelf te onderhandelen. Weer anderen die gevoel voor styling hebben en zelf hun huis verkoopklaar maken.

 

 

Het grote voordeel van doe-het-zelf-verkopen, is dat je zelf kunt bepalen voor welke onderdelen in het verkoopproces je wel en geen expert inschakelt. Makelaars bieden steeds vaker een keuze-pakket aan. Op die manier kun je kosten besparen. Daarnaast kun je je eigen talenten voor de verkoop van je huis inschakelen. Die keuzevrijheid heb je dan.

 

Maar let op! Er is één valkuil waar nog steeds veel verkopers in trappen. Zelf foto’s maken van je huis. Ik hoor je al denken… “Ja maar ik heb een hele mooie camera en ik maak heel veel mooie foto’s”. Echt, woningfotografie is een vak apart. De eerste indruk van jouw huis vindt op internet plaats, daar wil je kopers verleiden tot het maken van een afspraak.

 

Presenteren doet begeren.

Jouw huis kan nog zo mooi, groot licht en ruim zijn. Als dat op foto’s niet goed zichtbaar is, sla je volledig de plank mis. Bijvoorbeeld omdat je niet de juiste lens hebt, iet de juiste belichting instelt of de foto’s niet kunt nabewerken. Mijn advies, schakel altijd een professionele woningfotograaf in, het liefst eentje met verstand van verkoopstyling ;-).

Liesbeth Oldeman
Liesbeth Oldeman

ir. Liesbeth Oldeman is expert in woningpresentaties en Keurmerkstylist Vastgoed. Met haar bedrijf LO studio helpt zij huiseigenaren en makelaars met verkoopstyling en woningfotografie.

Daarnaast is zij docent bij de Vastgoedstyling Opleiding waar zij startende en ervaren verkoopstylisten opleidt tot specialisten in woningpresentatie.

Artikelen: 20