Starten in een appartement

Voor een starter lijkt het aantrekkelijk om te starten met het kopen van een appartement. Dat is het ook, maar het is wel de kunst om goed op te letten. Het is zaak om bekend te zijn met de “kleine lettertjes” en te bepalen of dit overeenkomt met je eigen wensen en verwachtingen.

Gezamenlijk met andere mensen

Aanschaffen van een appartement betekent dat je een recht koopt om ergens te wonen. Je eigen plekje onder de zon, maar – let op – gezamenlijk met andere mensen. Door de koop van het appartementsrecht koop je het “exclusieve” recht om een deel van dat gebouw te bewonen. Maar als zo vaak… rechten geven ook plichten.

Je betaalt gewoon mee

En ja.. jonge starters en plichten. Dat is niet altijd de beste combinatie. Hoe dan ook. Waar moet je aan denken?

Je betaalt gewoon mee

In de eerste plaats het groot onderhoud. Veel potentiële kopers denken dat ze bij een appartement geen groot – meestal buitenonderhoud – hebben. Helaas, niets is minder waar. Het verschil is alleen dat je gezamenlijk met alle bewoners verantwoordelijk bent en helaas, er ook voor moet betalen. Vijf verdiepingen hoog en je woont op de eerste? Je betaalt gewoon mee aan het dak. Samen uit, samen thuis.

Een appartement gekocht omdat je niet van tuinieren houd? Oeps.. Als er een buitentuin bij hoort kan het zomaar zijn dat je alsnog een aantal keren per jaar met je vingers in de aarde zit. Bijvoorbeeld als er afgesproken is dat alle bewoner een aantal keren per jaar gezamenlijk de tuin onderhouden.

Je doet het in ieder geval samen

toegevoegde waarde van de makelaar

Dat klinkt dus allemaal aardig negatief. Maar dat is het niet. Want als starters heb je per definitie niet heel veel ervaring met het onderhouden van een woning. Bij een appartement profiteer je dus van de ervaring van de andere bewoners. Heb je een eigen huis en een lek dak, wat dan? Hier doe je het in ieder geval samen.

Wel is van belang om financieel de zaken goed te bekijken. Als er immers geen of weinig geld gereserveerd is voor groot onderhoud en bijvoorbeeld de centrale verwarming van het gehele complex moet worden vervangen… Dan kan het zomaar zijn dat je van de een op de andere dag een fors bedrag moet ophoesten. Is het daarentegen goed geregeld dan ben je bijna verzekerd van weinig onvoorziene lasten.

Neem altijd een aankoopmakelaar mee

Dit alles wordt geregeld door… nou, door jezelf, althans samen met de andere bewoners verenigt in de “Vereniging van Eigenaren” waar je automatisch lid van wordt. In de kleine lettertjes van de vereniging (reglementen, statuten, verslagen en financiële stukken) kun je exact terug vinden wat de stand van zaken is. Dat is wel expert werk. Overweeg je een appartement te kopen, neem dan altijd een aankoop makelaar mee. De aankoopmakelaar kan exact uitleggen wat er van je verwacht wordt en wat de financiële consequenties zijn. Zo ga je goed voorbereid je nieuwe appartement in.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38