Dat huis staat al twee jaar te koop…

Dus daar gaan we niet kijken, want dat kan niet goed zijn. Immers, een huis dat door iedereen voorbij is gelopen is of niet leuk, te duur, een bouwval of er wonen links de Tokkies en rechts de dorpsgek. Laten we het vooral maar houden bij het zoeken naar koopwoningen die minder dan 4 maanden te koop staan.

 

Gewoon pech
De redenatie is begrijpelijk, maar wellicht niet altijd terecht. We komen immers uit een tijd dat de woningen heel slecht verkochten (maar dat verandert nu snel) en soms heeft een eigenaar ook gewoon pech. Immers, als er in de eerste paar maanden niemand is komen kijken en daarna iedereen bovenstaande redenatie aanhield, dan zit je als verkoper mooi met de gebakken peren.

 

Water stroomt naar het laagste punt
Daarnaast is het goed om te kijken wat het prijsverloop is geweest. Wellicht was de verkoper nog wat opportunistisch ten tijde dat de woning in de verkoop kwam, maar is hij ondertussen naar een redelijk of zelfs scherp niveau gezakt. Wie de prijs heeft laten zakken zal deze niet meer omhoog doen, maar nieuwe verkopers houden rekening met de opleving van de markt en prijzen hoger. Ofwel, de markt stijgt, maar de oude woning blijft staan voor de prijs die op het dieptepunt van de woningmarkt reëel was.

 

Vervelend voor de verkoper, maar gunstig voor de koper! Wie nu op zoek is naar een scherp geprijsde woning adviseer ik dan vooral ook juist eens te zoeken op huizen die al langer te koop staan. En houd er rekening mee, deze staan er niet lang meer. Het water stroomt toch altijd naar het laagste punt. In goede en in slechte tijden.

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38