Niet meedoen aan Nationale Open Huizen route is een gemiste kans!

De Nationale Open Huizen route komt er aan en zoals altijd zijn er mensen die zich afvragen wat het nut ervan is. Het geldt niet voor elk huis in elke prijsklasse, maar over het algemeen adviseer ik van harte huizenbezitters- die willenverkopen- om er aan mee te doen. Het is voor aspirant kopers de mogelijkheid om zonder afspraak het huis binnen te stappen waar je wellicht al een tijd van droomde. Voor de verkoper is het de kans om geïnteresseerden het huis te laten zien die waarschijnlijk anders niet waren komen kijken.

 

Wat heb je te verliezen…?

Als verkopende partij moet je dus zeker gebruik maken van deze dag. Immers, wat heb je te verliezen? Je moet het huis er netjes bij hebben staan en dan is het verder een kwestie van een praatje maken, een kopje koffie met de bezoekers drinken en intussen kun je vertellen hoe geweldig het huis is, hoe fijn de buurt en wat jouw huis zo onderscheidend maakt. Dan schep je een band met de potentiële koper(s). Vergeet niet, mensen denken rationeel. Ze gaan alleen huizen binnen die hen aanspreken en die voor hen haalbaar zijn. Natuurlijk zijn er altijd wel wat ‘gluren bij de buren’-types die nog niet serieus in de markt zijn voor een nieuw huis. Maar het overgrote deel van de mensen die op deze dag huizen kijken, zijn wel serieus.

 

Een huis kopen is emotie

De dag is drempelverlagend; het is toch even wat makkelijker om zomaar binnen te lopen dan om eerst een afspraak met de makelaar te maken. Een huis kiezen en kopen is emotie. Als mensen ontspannen binnen zijn en geen druk voelen, zijn ze veel ontvankelijker voor uw enthousiasme. Grote kans dat ze dan nog een keer komen kijken. En spreken de mensen u aan, dan kunt u ze
bijvoorbeeld uitnodigen voor een borrel en nog eens rustig verder praten. Hoe groot is de kans, denkt u, dat u dan tot zaken komt?

 

Mijn huis ziet er prima uit…

Ik merk wel dat de verkopende partij vaak denkt ‘Mijn huis ziet er prima uit’ of ‘ik hoef daar of daar geen extra aandacht aan te besteden, want de toekomstige bewoners doen het straks toch compleet anders.’ Wel, het is mijn ervaring dat potentiële kopers daar anders over denken. Daarom hierbij speciaal voor de Nationale Open Huizen route een checklist, die u een stapje dichter bij succes zal brengen!

 

10 tips voor een succesvolle Open Huizen dag

1) Zorg dat het huisnummer zichtbaar is; de voordeurbel moet het doen en de toegang naar de voordeur moet vrij zijn

2) Snoei en wiedt de voortuin en zet vuilcontainers tijdelijk uit het zicht

3) Aan de kapstok in de gang maximaal 3 jassen (licht van kleur) en eventueel daar geplaatste schoenen tijdelijk weghalen

4) Persoonlijke foto’s (groot en klein) tijdelijk weghalen.

5) Zoveel mogelijk accessoires/meubels opruimen in alle vertrekken; maximaal 10/12 accessoires per ruimte (de rest even opslaan, mensen houden van ruimte)

6) Gordijnen, luxaflex, rolgordijnen en overgordijnen allemaal open; creëer zoveel mogelijk licht

7) Bedden netjes opmaken, met neutrale kleuren

8) In de badkamer alle toiletspullen opruimen, doucheputje schoonmaken, schimmel behandelen en wc bril naar beneden

9) Huisdieren even uit logeren doen, manden etc weg en eventueel tegen de geur wat koffiebonen in een bakje doen en neerzetten. Dat werkt!

10) Alle vertrekken schoonmaken, incl. ramen; op het aanrechtblad alleen een waterkoker en koffiezetapparaat.

 

Mocht u nog vragen of twijfels hebben over hoe u uw koopwoning het beste kunt presenteren tijdens de Nationale Open Huizen route, neem gerust met mij contact op per mail of mobiel.

Veel succes!

 

Anja van Beekhuizen
Anja van Beekhuizen
Artikelen: 3