Wat moet ik met een taxatierapport?

Als u binnenkort een huis koopt wordt u er mee geconfronteerd dat de geldverstrekker zal eisen dat er een taxatierapport moet worden opgemaakt. De meeste kopers zien dat puur als een noodzakelijke verplichting van de bank en omdat het “een moetje” is, mag het vooral niets kosten. Immers, u heeft – al dan niet samen met uw makelaar – al een goede prijsanalyse gemaakt met vergelijkbare woningen en daarmee een scherpe prijs uit onderhandeld. Waarom dan een taxatie? Dat is toch mosterd na de maaltijd?

 

Belangrijke informatie
Klinkt logisch, maar dat is het niet. Het is zeker waar dat de belangrijkste gebruiker van het rapport de geldverstrekker is. Deze wil namelijk – van een onafhankelijke partij – zekerheid krijgen dat het onderpand van uw lening zijn geld wel waard is. Toch bevat het rapport voor u ook veel belangrijke informatie. Het loont zeker om het rapport goed door te nemen en vragen daarover direct bij de taxateur of bij uw aankoopmakelaar neer te leggen.

 

Wat kunt u zoal vinden in uw taxatierapport:

  • Verbouwingswaarde; Als u van plan bent om de woning te verbouwen of te verbeteren dan zal de taxateur ook de waarde van de woning na verbouwing/verbetering opgeven. Dat kan nog wel eens tot nadenken stemmen. Bijvoorbeeld, als u erachter komt dat de nieuwe keuken van €25.000 en de 2 extra dakkapellen van € 20.000 nauwelijks leiden tot een hogere waarde van de woning. Als u vooraf weet dat u hier geen tiental jaar gaat wonen is een heroverweging wellicht op zijn plaats Erfgrenzen; Een taxateur controleert nauwgezet de grenzen van uw perceel. En niet zonder reden. Zeker bij wat oudere (vrijstaande) huizen komt het regelmatig voor dat in de loop van de tijd (per ongeluk) de erf grens is verschoven en u of de toekomstige buurman onbewust een stuk tuin van elkaar gebruikt. Dat is geen ramp, maar het is wel handig om dat vooraf weten en dit niet achteraf bij de rijdende rechter te moeten uitvechten
  • Erfdienstbaarheden; In de kleine letters van de koopakte kunnen onverwachte – niet verwijderbare – bepalingen staan. Bijvoorbeeld, dat u geen venster mag maken dat uitkijkt op het terrein van de buren, dat er geen schutting geplaatst mag worden of dat de buurman te allen tijde het recht heeft om door uw tuin naar zijn terrein erachter te lopen. Toch handig om te weten…

 

Zo kan ik nog heel wat zaken opnoemen die u als koper echt zou moeten weten of op zijn minst zou moeten controleren. Het staat vrijwel altijd in het taxatierapport. Idealiter zou u dan ook eigenlijk vóór de koop een taxatierapport moeten laten maken, maar helaas is dat (bij particulieren) veelal nog niet gebruikelijk. Daarmee kunt u wel voorkomen dat u achteraf voor verrassingen komt te staan en discussies of zelfs rechtszaken met de verkoper moet gaan voeren. Een goed taxatierapport is zijn geld dan ook dubbel en dwars waard!

Prettige kerstdagen en een goed 2015 met een prachtige nieuwe woning toegewenst.

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38