Huizenmarkt

Rente historisch laag: hét moment om te kopen

De dalende rente zorgt er ook voor dat veel woningbezitters overwegen om hun bestaande hypotheek over te sluiten. Deze is vaak namelijk vaak tegen een hogere rente afgesloten, die daarbij voor langere tijd is vastgezet. Men moet er wel rekening mee houden dat er aan het oversluiten van een hypotheek kosten zijn verbonden. Het is dan ook altijd aan te raden om goed te laten uitzoeken of oversluiten in jouw persoonlijke situatie het meeste oplevert.

Vast of variabel?

Het klinkt aantrekkelijk om nu direct je hypotheek voor dertig jaar vast te zetten. Dan profiteer je immers maximaal van die lage rente, toch? Nee, helaas is dat niet helemaal hoe het werkt. Zekerheid kost namelijk geld en in het geval van een hypotheek betekent dit dat je rente daardoor ook hoger wordt. Aangezien de verwachtingen zijn dat de rente nu langere tijd op dit lage niveau blijft, kan een variabele rente dus een betere keuze zijn. Op de website van RTL Z is meer interessants te lezen over de afweging tussen een vaste of een variabele rente.

Maar de hypotheekrente is niet het enige wat je meeneemt in de beslissing om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn minstens zo belangrijk hierbij en op dat vlak is eveneens een interessante ontwikkeling te zien. Na een lange periode van daling zien we nu namelijk dat de huizenprijzen weer omhoog gaan. Het is een indicatie van de aantrekkende economie, die bijvoorbeeld ook ondersteund wordt de consument die weer meer uitgeeft.

Wat is nu verstandig?

De beslissing om een huis te kopen is eigenlijk een optelsom van twee factoren: de hypotheekrente en de huizenprijzen. Aangezien de hypotheekrente alsmaar blijft dalen, is het aantrekkelijk om te wachten tot een nóg gunstiger moment. Echter, de huizenprijzen laten ondertussen al weer een jaar lang stijgingen zien en de verwachting is dat dit verder doorzet. Op dit moment is de hypotheekrente dus nog historisch laag en zijn de huizenprijzen voorzichtig bezig aan een opmars. Een beter moment om een huis te kopen kun je eigenlijk niet bedenken toch?

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ronald Barends
Load More In Huizenmarkt

Facebook Comments

Check Also

Gekte op de woningmarkt. Huizenprijzen blijven stijgen

Er heerst gekte op de woningmarkt. Het ene ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl