Werkt een Open Huis Eigenlijk wel? Absoluut!

Donderdagavond 2 juli aanstaande is de Zomer Open Huizen Avond. Een Open Huis in de avond waarbij verkopers 2 uur lang hun huis openstellen voor potentiële kopers. In een eerdere column heb ik al uitgelegd hoe je als koper het beste een open huis kunt benaderen, maar hoe ga je daar als verkoper mee om?

Werkt een Open Huis eigenlijk wel? Absoluut!
Voor mij was het Open Huis één van de beste manieren mijn woningaanbod te verkopen. Ik hield ze door de weeks in de avonden, op zaterdagen en soms zelfs op zondag. Ik koos er vaak voor als makelaar zelf aanwezig te zijn in het huis van de verkoper en de rondleiding te geven, maar het principe blijft hetzelfde.

Een goed Open Huis

Hoe creëer je een goed Open Huis?  Zorg in ieder geval dat het huis spik en span is, ook al weet je dat er mogelijk niemand komt (dat hoort erbij). Mocht er niemand komen dan heb je in ieder geval een schoon huis en andersom, een kijker en de boel niet op orde… dat heb je liever niet.

Niet onbelangrijk, maak uw woning “onpersoonlijk”. Hoe nadrukkelijker u in uw woning aanwezig bent – middels persoonlijke elementen zoals: portretten, vakantiekiekjes, maar ook “sfeer verhogende” zaken zoals muziek die aanstaat,  “gezellige” kaarsjes in de badkamer enzovoort – des te eerder een kijker het gevoel heeft dat hij op bezoek is. Voor de goede orde: dat is niet de bedoeling. De kijker moet zich juist in zijn (mogelijk) nieuwe huis wanen. Dus zijn huis, niet het uwe. Dat wordt een stuk makkelijker als u “niet” aanwezig bent.

Wees een goede ober…

Hoe ga je met de kijker om? Geef eerlijk en volledig antwoord op een vraag, maar neem bij voorkeur niet uit eigen beweging het woord. Ze zeggen wel eens dat de startende makelaar de beste makelaar is want die durft nog weinig te zeggen. Dit geeft de kijker de kans om zich te oriënteren op de zaken die hij belangrijk vindt en u hoeft alleen antwoord geven op die vragen die hij/zij stelt. Blijf dus ook op gepaste afstand. Net als een goede ober, hij valt niet op, maar als je hem nodig hebt, is hij er altijd.

 

Start op de zolder

Probeer de kijker niet te sturen en laat de kijker het tempo bepalen. Op één punt na: indien mogelijk pleit ik er voor om de bezichtiging op zolder te starten. Dat is eenmalig snel de trappen op waarna vervolgens rustig naar beneden kan worden gelopen. Waar het ineens heel logisch is om even verder te praten aan de keukentafel, al dan niet onder het genot van een kopje koffie. Bedenk dat hoe langer de kijker aanwezig is, hoe groter de kans is dat uw woning in gedachten blijft bij de kijker en er daarmee een grotere kans op verdergaande interesse.

Meerdere kijkers is een feest

Het is nooit leuk als er niemand komt, maar bedenk dat dat erbij hoort. Het mooie van de Zomer Open Huizen avond is dat deze 2 uur duurt en u daardoor snel weet of er wel of geen bezoekers komen. En komen er  onverhoopt meerdere kijkers? Nou, dan is het feest. Grote kans namelijk dat ze elkaar zien en daardoor direct weten dat het een geliefde woning is, hierdoor maken ze vaak sneller een volgende stap. In uw voordeel.

Een succesvolle Zomer Open Huis toegewenst op donderdagavond 2 juli.

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38