Wordt de huurder een koper?

Tot opnieuw een booming huizenmarkt zal het op de korte termijn niet leiden, maar de negatieve trend is onmiskenbaar doorbroken en er is weer plaats voor positief nieuws. De prijsdalingen van de koopwoningen nemen steeds verder af en uit recente cijfers blijk dat het afgelopen kwartaal het beste kwartaal was (qua verkochte woningen) sinds het begin van de crisis. Ook stijgt het consumentenvertrouwen al 3 maanden lang en neemt de koopbereidheid van consumenten toe. Daarnaast zijn de woningprijzen volgens veel deskundigen geland op een reëel prijspeil en zal er prijsstabilisatie optreden.

De huur van huurhuizen blijft stijgen

Voor veel huurders is dat waarschijnlijk goed nieuws omdat velen van hen zullen gaan overwegen om een huis te gaan kopen. Immers, de rente is laag, slechts 3% tot 4 % voor 5 jaar rentevast (netto slechts 1,5% tot 2,6%). Daarmee kun je als woningbezitter je woonlasten op een behoorlijk laag peil vastzetten. In ieder geval voor de komende 5 tot 10 jaar. Dit in tegenstelling tot huren waar de huurverhoging dit jaar oploopt (afhankelijk van het inkomen) tot wel 6,5%. Op een huur van € 600,- per maand betekent dit een stijging van € 468,- netto per jaar en dan hebben we het alleen maar over de stijging van dit jaar… De verwachting is dat in de komende jaren de huurprijzen van huurhuizen fors blijven stijgen.

Kosten huurhuis versus koopwoning

Natuurlijk koop je een woning niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar vooral omdat je op een bepaalde plaats wilt wonen, zelf wil bepalen hoe de woning eruit ziet en zelf de mogelijkheid wil hebben om de woning naar eigen wensen uit te breiden. Voor sommige huurders was het financiële verschil voorheen echter zo groot dat zij zichzelf te kort zouden doen als zij kochten, dit ondanks de andere voordelen van kopen. Nu de kosten van een huurhuis en een koopwoning naar elkaar toe kruipen, ligt het voor de hand dat veel huurders de overweging opnieuw maken. Ik acht het heel reëel dat zij nu een andere afweging tussen de voordelen van huren en kopen maken dan voorheen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162